Joep Geraedts

In memoriam Joep Geraedts

Voorzitter van het Winand Roukens Fonds, prof. dr. Joep Geraedts, is op 25 december 2022 overleden. Joep was tevens Manjefieke Rector van de NUL. Als hoogleraar Genetica en Celbiologie was hij de stamvader van de afdeling Klinische Genetica van het Maastricht UMC+.

Joep Geraedts werd geboren in Swalmen bij Roermond in 1948. Na zijn studie biologie aan de Universiteit van Nijmegen kwam hij in 1982 naar Maastricht waar hij 34 jaar oud (!) werd benoemd tot hoogleraar Genetica en Celbiologie. Tevens werd hij directeur van de net opgerichte Stichting Klinische Genetica Limburg (SKGL).

Joep was zich zeer bewust van de rol die genetica kan spelen in de maatschappij, alsook van de ethische en maatschappelijke kanten van het erfelijkheidsonderzoek.

Joep was zeer benaderbaar. Hij was bovendien tactvol, wist de juiste ingangen te vinden, en kon mede daardoor interessante sprekers benaderen voor de lezingencycli van het WRF.

In 2008 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Joep, geboren in Swalmen, was geworteld in Zuid-Limburg. Hij stond steeds in verbinding met het Limburgse maatschappelijke en culturele leven. Trouw bezocht hij de thuiswedstrijden van MVV. Joep was adrem, een woordkunstenaar. Dat hebben we mogen ervaren in zijn functie als Manjefieke Rector van de Narrenuniversiteit Limburg (NUL). 

We zullen ons Joep herinneren als een humorvolle Manjefieke Rector van de NUL en tactvolle voorzitter van het WRF dat o.m. zorgde voor de juridische en financiële inbedding van de NUL. Hij was de grote inspirator deze stichting te transformeren naar Stichting tot Bevordering en Behoud van de Limburgse Volkscultuur

Joep, een aimabele verbinder en vooral een veelzijdig en breed geïnteresseerd mens. We zullen hem missen.